Proč do jídelníčku zařadit naklíčené potraviny?

Když se řekne naklíčené potraviny, někomu se začnou sbíhat sliny, jiný se naopak znechuceně ušklíbne. Zasvěcenější z vás ale vědí, že naklíčené potraviny jsou velmi častou volbou těch, kteří se snaží zbavit nějakých těch kilogramů, jež mají na svém těle navíc.

Kromě skutečnosti, že na naklíčené potraviny mnoho lidí sází právě při snaze zhubnout, patří i do zdravého jídelníčku. Chcete-li vědět, proč tomu tak je a proč byste naklíčeným potravinám měli dát šanci, nenechte si ujít následující řádky!

Naklíčené potraviny zajímají stále více lidí

Pokud se o zdravé stravování trochu více zajímáte a sledujete v tomto ohledu i nejnovější trendy, pak vám určitě neunikla skutečnost, že se naklíčené potraviny dostávají do popředí zájmu stále většího počtu lidí.

Čím dál více z nás se začíná zajímat o nakličování různorodých potravin – nejčastěji se jedná o zeleninu a především luštěniny. Právě naklíčené luštěniny jsou podle mnoha odborníků považovány za velké plus, protože v sobě obsahují velké množství důležitých živin a látek, jež jsou prospěšné pro naše zdraví.

Nejsou lákavé na pohled, rozhodně ale stojí za to

Určitě se shodneme na tom, že naklíčené potraviny co do jejich designu nevypadají zrovna dvakrát lákavě. Ačkoli na pohled zrovna přitažlivě nepůsobí, rozhodně stojí za to. Klíčky v tepelně neupravené podobě jsou pro vaše tělo a zdraví celkově velkým přínosem.

Dodají vám spoustu vitamínů, důležitých minerálů, stejně tak jsou přírodním zdrojem antioxidantů, bílkovin, tuků a sacharidů. Co se tuků týče, jedná se samozřejmě o ty, které jsou pro tělo prospěšné. Z toho plyne, že byste se naklíčeným potravinám určitě neměli vyhýbat, ba naopak je s klidným srdcem zařaďte do jídelníčku.

Chcete si potraviny naklíčit sami?

Určitě víte, že si potraviny můžete v naklíčené podobě koupit, ale kdo bude chtít, může si je naklíčit sám. Není na tom nic složitého, takže se tohoto procesu určitě nemusíte obávat ani se mu vědomě vyhýbat. Abyste věděli, jak správně na to, dáme vám takový malý a stručný návod, se kterým jistě i vy zvládnete naklíčit jakékoli potraviny.

Důležité je potraviny namočit na několik hodin do vody, doporučujeme minimálně 8-12 hodin. Potraviny je tedy rozumné nechat ve vodě přes noc. Na nakličování potravin si můžete pořídit buď speciální misky, ale bohatě si vystačíte i s obyčejným talířem, na který položíte mokrou vatu. Během procesu klíčení pak obiloviny, semínka, ořechy i luštěniny alespoň 2x denně propláchnout čistou vodou.

Co všechno můžete naklíčit?

Obiloviny:

  • pšenice
  • žito
  • ječmen

Luštěniny:

  • čočka
  • mungo
  • hrách
  • cizrna

Semínka:

  • dýňová
  • sezamová
  • slunečnicová
  • quinoa

A samozřejmě i mnoho dalších, stačí si jen vybrat. Zmínili jsme jen nejčastější potraviny, které se nakličují, záleží samozřejmě jen na vás, pro kterou variantu se rozhodnete.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on pinterest
Sdílet na Pinterestu




Další zajímavé články