Prostředek k hubnutí i mučící nástroj: CHILLI papričky

chillibraní

Chilli papričky jsou plody nejen mnoha jmen (čili paprička, feferonka, kajenský pepř), ale i využití. Příznivci pikantních jídel a informací rozhodně ve specifických plodech naleznou velké zalíbení.

Druh mnoha odrůd

Chilli papričky, patřící do rodiny lilkovitých, sklízíme jako plody méně vzrostlého keře (asi jeden metr) s dřevnatým stonkem. Z bílých květů následně vzejde plod, jehož charakteristické vlastnosti závisí především na odrůdě. Sklízet můžeme v podstatě kdykoli – ať už jsou papričky zelené či zcela zralé, tj. červené a seschnuté. Ke klasifikaci papričky využíváme zajímavý systém: rozlišujeme celkem pět druhů feferonek. Každý druh se dále větví na nespočet tzv. kultivarů.

chilli papričky

Tisíciletá tradice

Milovníky pálivého nalezneme již v 6. TISÍCILETÍ př. n. l. v zemi původu – Střední Americe. Kolem 16. a 17. století se evropští dobyvatelé zasloužili o rozšíření papriček do celého světa. Své specifické místo v kuchyni si feferonky získaly (kromě původního Mexika) především v Indii či Maďarsku. V současnosti se papričky pěstují především v tropech východní Asie, v Africe a celé latinské Americe.

Proč a jak pálí?

chilli papričkách je obsažena látka zvaná kapsaicin, která v tkáni vyvolá pocit pálení spojený s bolestí. K měření pálivosti papriček byla vyvinuta tzv. Scoviellova stupnice, jejíž jednotky (SHU) představují, kolikrát musí být naředěn speciální roztok dané papričky, než přestane být cítit účinek kapsaicinu. Např. paprička habanero má pálivost 300 000 SHU – koncentrace roztoku musí být tedy 300 000krát menší, abychom již pálivý kapsaicin nedetekovali. Pro představu sladká paprika má 0 SHU, jalapeno 2 500 SHU, čistý kapsaicin 16 milionů SHU.

TOP 10 nepálivějších chilli papriček

Ghost Pepper má např. tak drtivé účinky, že ji indická policie používá jako donucovací prostředek. Jaký efekt musí mít papričky, které zaujímají prvenství?

Zde je seznam nepálivějších chilli papriček

Zdraví

Při pozření feferonky se jistě zapotíte. Vzniklé teplo vyžaduje energii a dochází tak ke spalování kalorií. Dále má kapsaicin např. antibakteriální či antikarcinogenní či antidiabetické účinky. Pomáhá snížit cholesterol u obézních osob. Chilli papričky obsahují mnoho látek pro tělo prospěšných – vitamin C, vitamin A, vitamin B, karoten B, které (nejen) chrání tělo proti vlivu stresu či dalších onemocnění. Ani minerální látky (draslík, železo, mangan) nechybí. Příznivě působí na zažívání a zvyšují odolnost organismů (např. proti bakteriím způsobujícím průjem). Jedná se taktéž o afrodisiakum. Na druhou stranu se po manipulaci s feferonkou vyvarujte zejména očím. Pokud máte problémy s jícnem, nedoporučuje se přílišná konzumace. Ve větším množství dráždí močové a pohlavní ústrojí.

Praktický tip

Doma uchovávejte feferonky nejlépe v lednici, kde vydrží alespoň týden. Suché chilli vydrží při pokojové teplotě mnoho měsíců. Vždy papričky důkladně umyjte. Vyhýbejte se exemplářům, které mají jakoukoli vadu na slupce či stonku. Využít jejich úžasných vlastností můžete např. na pizze, v omáčkách, polévkách i v kořeních.

Autor: Elena Pumprlová

Odkazy:

[1] https://www.vitalia.cz/clanky/chilli-kdy-je-zdrave-a-kdy-uz-ne/

[2] https://cs.wikipedia.org/wiki/Chilli_papri%C4%8Dka#cite_note-1

[3] http://www.chillipikanterie.cz/stupnice-palivosti-chilli-papricek

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on pinterest
Sdílet na Pinterestu




Další zajímavé články