Znáte pufované potraviny? Mlsejte chutně a zdravě

Slyšeli jste již někdy o pojmu známém jako pufované potraviny? Možná teď nesouhlasně kroutíte hlavou, protože vám tohle slovní spojení tak nějak uniklo a dozvídáte se o něm až prostřednictvím našeho článku. Ačkoli možná netušíte, co jsou to pufované potraviny, jakmile vám prozradíme, že se jedná o tzv. „polystyrenové“ chlebíčky, které běžně vídáte v regálech obchodů, pak se plácnete do čela a hned vám dojde, o čem je vlastně řeč. A nemusí se jednat jen o chlebíčky, mezi pufované potraviny patří i nejrůznější keksy, cukrovinky nebo cereálie.

Chcete se o pufovaných potravinách dozvědět něco více? V tom případě čtěte dál a určitě si nenechte ujít následující řádky!

Jak se pufované potraviny vyrábí?

Pufování je pro většinu lidí neznámým pojmem. Jedná se o speciální technologický postup, během kterého se pufované potraviny vyrábí. Jak? Zrna se nadávkují do expanzní formy, poté proběhne proces lisování za současného prudkého nárůstu teploty (až 300 °C), díky které se ze zrn odpaří veškerá vlhkost, a zrna puknou. Poté se zrna lisují do různých tvarů.

Z jakých surovin se vyrábí?

  • rýže – používají se jak celá zrna, tak i zrna rozemletá na krupici
  • amarant – amarantová zrna při pufování 5x až 6x zvětší svůj objem
  • pohanka – pohanková zrna se díky sacharidům a tukům hůře expandují
  • pšenice – pšeničná zrna se pro vyšší obsah bílkovin hůře expandují
  • kukuřice – nejčastěji používaná zrna, používá se i krupice
  • žito – hůře se expanduje
  • triticale – jsou potřeba vyšší teploty při expandování
  • oves – hůře se expanduje pro vyšší obsah tuků a sacharidů

Výhody pufovaných potravin

Pufované potraviny slibují hned několik výhod:

  • mají dlouhou trvanlivost
  • mají nízkou energetickou hodnotu
  • obsahují jen velmi malé množství cholesterolu
  • mají příznivé účinky na trávicí soustavu
  • neobsahují přidané aditiva ani konzervační látky
  • mají snížený obsah sodíku

Proč je zařadit do jídelníčku?

Zlé jazyky pufovaným potravinám přezdívají polystyren. Možná si proto pohráváte s myšlenkou, proč takové potraviny vůbec konzumovat. Jestliže váháte, jestli pufované potraviny zařadit do jídelníčku nebo ne, máme pro vás několik pádných důvodů, pro které stojí za to dát pufovaným potravinám šanci.

  • vzhledem k tomu, že při výrobě dochází k narušení škrobů, jsou snadno stravitelné a můžete je konzumovat kdykoli během dne, dokonce i večer
  • mohou se pyšnit vyšší nutriční hodnotou
  • obsahují poměrně vysoké množství pro tělo důležité vlákniny
  • jelikož proces výroby trvá jen chvilku, nedochází při něm k poškození přínosných látek, pufované potraviny si tak zachovávají veškeré důležité látky, jež jsou pro tělo přínosem
  • jsou nenáročné na přípravu

V jaké podobě jsou k dostání?

Již na začátku dnešního článku jsme se zmínili o tom, že pufované potraviny mohou mít podobu nejrůznějších chlebíčků, keksů, cereálií nebo bisquitů. Pochutnat si na nich můžete jak v přírodní podobě, oblíbené jsou i polité například čokoládou.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on pinterest
Sdílet na Pinterestu




Další zajímavé články